Zoersel


 

 

of klik hier om het geluid (vooraf) te downloaden


 

Sttt, …. De Zoerselse Lindeboom vertelt !!!

Hallo, … ik ben de Linde van Zoersel. Ik sta hier in het Lindepaviljoen. Dat paviljoen hebben ze in 1980 speciaal voor mij gebouwd.

Maar de tijd dat ik hier sta, is niets vergeleken met de tijd dat ik aan het mooie kerkje van Zoersel gestaan heb.

Een zekere Mac Leod, een leraar, berekende in 1924 dat ik dan reeds 800 jaar oud was. Vraag mij niet of dat juist is. Dat is al veel te lang geleden. En daarbij, … een echte dame verklapt toch haar leeftijd niet ?

Ik weet wel dat in de scholen in Zoersel geleerd wordt ik geplant werd voor de Gulden Sporenslag van 1302 en ……….wat de meester of de juffrouw zegt, ….is ongetwijfeld juist.

Waarom ik nu juist daar geplant werd ?? Wellicht kwam iemand op het idee dat bij de bouw van de nieuwe kerk en bij de aanleg van een nieuwe straat naar Sint-Antonius, er op dat nieuwe kruispunt best een mooie boom zou geplant worden ?

En waarom plantte men een lindeboom en waarom geen eik ?

Wel met alle respect voor de eiken,…. Maar de eik is zeker de koning der bomen, maar ik …wel, ik ben de koningin der bomen.

Ik ben een vrouw en dus wellicht wat ijdel, maar ik ben zeker de mooiste boom die er bestaat. Ik sta ook graag alleen. Om bewonderd te kunnen worden, uiteraard.

In mijn gebladerte huisde de mooie Germaanse godin Freya en Karel De Grote verklaarde dat ik zijn lievelingsboom was. Ja, die hield van mooie vrouwen. En ik bescherm reeds van oudsher de mensen en hun woningen tegen bliksem en donder en ook …. tegen heksen.

Lindebomen worden zo oud, maar blijven zo levenskrachtig dat onder hun gebladerte recht gesproken werd. Wij lindebomen, helpen de rechters immers om goed recht te spreken, want door onze hoge ouderdom hebben we heel veel ervaring. Mijn vriendin, die in Retie op de markt staat, kan er nog van mee spreken. De rechters vergaderden daar onder haar gebladerte “onder de blote hemel en bij klimmende zonne”.

Heb je al eens goed een blad van de lindeboom bekeken? Een mooier “hartje” bestaat er niet. Daarom ben ik ook de “boom van de verliefden” ! Vroeger werden daar huwelijken gesloten. De twee verliefden bezegelden hun huwelijk met het steken van hun duim in de schors van een linde.

Ik ben dus mooi. Ik bescherm de mensen. Ik ben heel wijs en heb heel veel ervaring. Maar ik heb ook de beste parfum die er bestaat. Toen ik nog aan de kerk stond en mijn bloemetjes in volle bloei stonden, dan rook ganse Zoersel naar de lindeparfum. De bijtjes en de hommels werden dronken van nectar die in mijn bloempjes zat. Honing konden ze maken bij kilo’s !

Daarnaast genees ik ook nog eens mensen. De thee die gemaakt wordt van lindebloesem is zeer gezond en goed voor de spijsvertering, voor een goede nachtrust en tegen verkoudheden en slapeloosheid en nog vele andere ziektes en ongemakken.

Hoe ik in dat paviljoen beland ben ? Dat is een heel verhaal. Maar om het kort te houden : Ik kon niet tegen de nieuwe tijd en tegen de stank van de auto’s. Ze hebben mijn wortels voor een deel kapot gemaakt toen ze een brede weg wilden aanleggen in plaats van de mooie zandweg die er vroeger lag. Ze sneden ook mijn wortels door toen ze een gasleiding wilden aanleggen. Zo kon ik geen voedsel meer halen uit de mest van de stallen van de boerderijen aan de kerk. En ze legden een stoomtram en riolering vlak bij mijn wortels.

Uiteindelijk moest ik het loodje leggen. In 1974 werd ik geveld. Gans Zoersel had tranen in de ogen en de ganse dag hebben de doodsklokken geluid.

Ik ben echter nog om een gans andere reden een heel speciale boom. Mijn ganse stam en ook mijn hoofdtakken staan vol met beelden en dus vol met verhalen. Twee beeldhouwers Pol en Mariëtte hebben daar 15 jaar aan gewerkt. Pol verwerkte de geschiedenis van Zoersel in de stam en Mariette vertelt het mooie verhaal van De Loteling van Conscience in de takken. Samen goed voor honderd beelden en figuren.

Ik hoop dat ge nu kunt begrijpen waarom ik zo’n speciale boom ben en waarom ik een heus paviljoen als woning kreeg.

Ik sta hier binnenkort dus weer te pronken. Mooier dan ooit en in mijn eigen paviljoen. Graag ontvang ik jullie hier en vertel ik jullie de beste verhalen van mezelf en van eenvoudige mensen uit een doodgewoon dorp in onze Kempen.

Ik ben er zeker van dat die verhalen een aansporing zullen zijn om die mooie Kempen te ontdekken, en dit per fiets of te voet, alleen of met vrienden, met lekker eten of drinken of met een picknick in de rugzak.

Je zal er zeker geen spijt van hebben.

 

foto
foto
foto
foto

 

Dit project werd gerealiseerd dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeentebesturen en toerismeraden en/of -vzw’s van
Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel en met ondersteuning van Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Beerse
webdesign & hosting: www.prospector.be