Vosselaar


 

 

of klik hier om het geluid (vooraf) te downloaden


 

Het mysterie van de verdwenen klok

Lang geleden eisten Franse soldaten – toen ze nog de plak zwaaiden over onze regio – van de arme Vosselarenaren eten, drank en indien nodig ook manschappen om de legers te versterken. Het ging zelfs zo ver dat de klokken uit de kerktorens opgevorderd werden om gesmolten en vervolgens als kanon gegoten te worden. Het spreekwoord “wie met klokken schiet, wint de oorlog niet”, was de Fransen duidelijk onbekend.

Gelukkig was dat buiten de onversaagde Vosselaarse parochianen gerekend. De dag vooraleer de klokken verzameld zouden worden, klommen zij in het holst van de nacht in de kerktoren. Met behulp van ladders en touwen lieten ze de drie zware klokken (tussen 300 en 700 kilogram per klok) zakken door een groot mangat in het plafond van het kerkportaal. Daarna werden de klokken op houten karren geladen, dewelke met man en macht werden voortgetrokken tot aan de achterste helling van de Konijnenberg. Daar waren harde werkers urenlang bezig geweest om een groot en diep gat te graven in de gele zavelflank. Als ware het doodskisten, werden de klokken één voor één in de diepe put gezonken, waarna alles opnieuw werd dichtgegooid. Om geen argwaan te wekken, dempten de Vosselarenaren het lawaai van de houten kar door zakken rond de hoge wielen te winden. Een oplossing die niet alleen simpel, maar ook ontzettend efficiënt bleek te zijn.

Jaren verstreken totdat de Franse bezetting werd doorbroken, en de kerken opnieuw geopend konden worden. Dankzij mondelinge overlevering, wist de Vosselaarse bevolking nog steeds waar de klokken verborgen waren. Al snel hadden zij de put terug open gegraven. Groot was dan ook de verbazing toen bij het uitgraven slechts twee exemplaren gevonden konden worden.

De nacht daarop werd duidelijk waar de derde klok gebleven was. Vanuit de flanken van de berg weerklonken om klokslag twaalf evenveel zware klokslagen. Uren graaf- en zoekwerk ten spijt, werd de derde klok echter nooit meer teruggevonden. Eeuwen later horen wandelaars diep in de nacht nog steeds hoe de verdwenen klok in de Konijnenberg luidt.

 

foto
foto
foto
foto

 

Dit project werd gerealiseerd dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeentebesturen en toerismeraden en/of -vzw’s van
Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel en met ondersteuning van Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Beerse
webdesign & hosting: www.prospector.be