Lille


 

 

of klik hier om het geluid (vooraf) te downloaden


 

De Achtzalighedenboom vertelt ….

Ik ben de Achtzalighedenboom. Vroeger was deze fietsroute zelfs naar mij genoemd. Maar ja, wie kan de 8 zaligheden nog opnoemen? Maar goed, zalig zijn de armen van geest.

Ik sta hier al even. Vroeger zag ik er veel beter uit: ik ben ziek en geamputeerd, maar ik ben een taaie. Heb er al velen in mijn buurt staande zien sterven … Ik was een twistappel tussen de Lilse deelgemeenten, maar steeds een baken in het landschap.

Ik heb op maanverlichte nachten verliefden hier geweldige beloftes horen maken onder mijn takken; ik zag duistere figuren schichtig om zich heenkijkend langs schuiven. In 1625 was ik getuige van een laffe overval, ik ben er nog steeds niet goed van.

Op een dag in 1625 verscheen te Wechelderzande een jonkheer met vier huurlingen uit Kroatië, die gelegerd waren te Rijkevorsel, om opgeëist stro te komen halen. De heer reed in een prachtige met goud beklede koets. Hij en zijn manschappen droegen mooie kleren. Zoiets had met hier nog nooit gezien. Daar zij de weg niet kenden, stuurde de secretaris van Wechelderzande en Lille een gids mee die het gezelschap over de aloude heerbaan Breda-Hoogstraten-Aarschot-Leuven naar Lille leidde. Aan de Herregracht gekomen, - nabij de plaats waar “Den Heksenboom” staat, - kwamen zes Lilse boeren, een bende onder aanvoering van Peeter Sas, de Jonkheer en zijn vijf metgezellen tegemoet en brachten deze laatsten nietsvermoedend op een zijpad in de Zegge, hier achter mij, toentertijd een uitgestrekt, uitgemoerd moeras, waar zij de twee voerlieden, de twee soldaten en de jonkheer vermoordden. Een vreselijk schouwspel. Met vuistslagen en messteken werden ze vermoord en versmoord in het stinkende moeraswater. Hun doodskreten en het rondspuitende bloed vergeet ik nooit.

Ik zag dat de Wechelse gids echter in leven mocht blijven op voorwaarde dat hij zich bij de Lilse bende zou aansluiten. ‘s Avonds werd de Wechelaar vrijgelaten, echter nadat hem eerst zijn hemdrok en schoenen waren ontnomen

Ik hoorde de gids dan overal rondvertellen dat het Kroatische gezelschap door een vijandelijke bende was gevangen genomen en weggevoerd en dat hij was kunnen ontsnappen nadat ze hem zijn hemdrok en schoenen hadden gestolen.

De zes Lillenaren zouden de koets en zes paarden verkopen op de markt te Geel, hoorde ik later door het bos fluisteren… De zaak kwam inderdaad aan het licht: de Lillenaren werden opgespoord en gevangengenomen maar …vrijgesproken voor de overval. Het zou gaan om wettige zelfverdediging …

Mede omdat de Kroatische huurlingen voor de mensen van die tijd synoniem waren voor “deugniet” of “bandiet” kregen de Lillenaren al gauw deze spotnaam toegewezen. Zo kregen de mensen van Lille de spotnaam “Krawaten”.

 

foto
foto
foto
foto

 

Dit project werd gerealiseerd dankzij de unieke samenwerking tussen de gemeentebesturen en toerismeraden en/of -vzw’s van
Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel en met ondersteuning van Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Beerse
webdesign & hosting: www.prospector.be